Pizzadeeg

Pizzadeeg:
500 gram bloem – 1 snufje zout – 4 el olijfolie – 20 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist – 250 ml lauw water

Meng de bloem met het zout en de olie in een kom. Los de verse gist op in lauw water tot een gladde massa en meng dit met de bloem. Je kunt ook gedroogde gist met de bloem mengen en dan de olie en het lauwwarme water toevoegen. Kneed alles tot een soepel deeg. Een mixer met deeghaken of een keukenmachine doet hier wonderen mee.
Dek de kom af met een doek en laat ongeveer 45 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Bestrooi het deeg met bloem en rol het uit tot ongeveer 3 mm dikte, draai het af en toe en bestuif het met bloem om plakken te voorkomen. Snijd er rondjes uit met een cutter en stapel ze op een bord of plank met extra bloem om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Terwijl het deeg rijst, kun je de andere ingrediënten voorbereiden.

Tomatensaus

Ingrediënten tomatensaus voor pizza

1 blik gepelde tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
zout, peper, oregano
2 eetlepels olijfolie
2 uitgeperste teentjes knoflook

Meng al deze ingrediënten en maak ze indien nodig fijn met een mixer. Je kunt extra kruiden toevoegen, maar onthoud dat dit een basissaus is en niet te overheersend moet zijn. Anders smaken alle pizza’s hetzelfde. Het is beter om bakjes met kruiden op tafel te zetten, zodat iedereen de smaak van zijn zelfgebakken minipizza’s kan bepalen.

Wat zet je op tafel?

De schoonheid van pizza ligt in de eindeloze mogelijkheden. Je kunt zo extravagant gaan als je wilt, met luxe beleg zoals kaviaar, truffels en zalm. Maar eenvoud straalt vaak net zo. Pizza is immers een geliefd nationaal gerecht in Italië, waar verse en authentieke ingrediënten hoogtij vieren. Hier is een tip: houd het bij maximaal drie toppings, naast saus en kaas. Als je mozzarella gebruikt, is één stuk in het midden meestal voldoende voor een pizza Pizzarette :). Inspiratie nodig? Wat dacht je van tomatensaus, mozzarella, geraspte Parmezaanse kaas, Gouda, verse basilicum, rucola, olijven, champignons, ansjovis, kappertjes, ananas, artisjokharten, paprika, uienringen, tomaten, ham, salami, chorizo, gerookte zalm, tonijn uit blik, sardientjes, garnalen of kwarteleitjes… De mogelijkheden zijn onbeperkt – laat je smaakpapillen de weg wijzen!